История Матайоши Кобудо

Системата Матйоши Кобудо е основана върху труда на двама забележителни майстори - баща и син, които са посветили живота си на бойните изкуства. Сенсей Шинко Матайоши и неговия син Шинпо Матайоши оказват огромно влияние чрез своя стил на много други Кобудо школи.

Сенсей Шинко Матайоши е роден в гр Наха - Окинава през 1888 година, трети син на Синчин Матайоши, който е бил богат  търговец. Многократно пътувал в Япония и Китай където получава своето обучение в различни видове оръжия. По късно обединява различните оръжия и стилове на своите учители, за да създаде това, което днес е познато като Матайоши Кобудо. В ранните си години започва обучението си при майстор Адена Чокухо от село Гушикава. При него изучава Бо, Сай, Кама и Еку. След това практикува при сенсей Ирей от Нозато гр Чатан. При него изучава Тункуа и Нунчаку. На 22 годишна възраст заминава за Манджурия - Китай, където се присъединява към планински номади. При тях той изучава Ба Джицу /езда и стрелба с лък/, Шурикен и Нагинава /бойни техники с въже/. Продължил своите пътувания с цел разширяване на знанията си и така стига до Шанхай, където практикува Нунти, Тинбей и Шуручин. В Шанхай изучава акупунктура, билколечение и езотерични практики при учителя Кинкоруши. Продължил обучението си в Китай изучавайки китайски Бокс, стил Шаолин в провинция Фучджоу. Участва в два исторически момента за бойните изкуства. През 1915 година в Токио, Храма Мейджи по време на историческата демострация пред Японския император, демонстрира Тункуа и Кама заедно със сенсей Гинчин Фунакоши /основателя на Шотокан/. Това е първия път когато Окинавските бойни изкуства са показани пред публика в централна Япония и тази демонстрация остава едно от най - важните събития в историята на Карате и Кобудо. По късно през 1921 година по време на почетната визита на принц Хирохито, в Окинава, сенсей Матайоши демонстрира Кобудо, а сенсей Чоджун Мияги /основателя на Годжу Рю/ демонстрира Карате. Едва през 1935 година, сенсей Матайоши се завръща в Окинава и се установява в град Наха, където умира на 59 години през 1947 година.
сенсей Шинпо Матайоши - 10-ти Дан - син на Шинко Матайоши е роден през 1921 година в село Йомитан - Окинава. На 6 годишна възраст започва обучение по бойни изкуства при баша си. Шинко Матайоши не ограничавал сина си да изучава само Кобудо. Той тренирал Кингай Рю - системата на белия жерав с отворена длан. През 1937 година, започва да изучава Хакаку Рю - система с отворена ръка при сенсей Гогенки. До 1938 година сенсей Шинпо Матайоши остава в Окинава. След което се премества в град Кавазаки - Япония. Там прекарва 19 години в тренировки и преподаване. През 1957 година се завръща обратно в Окинава, където преподава Кобудо предимно в доджо по Годжу Рю и Уечи Рю. През 1960 година открива доджо по Кобудо в град Наха с име  Кодокан. След откриването на доджото той се концентрира върху създаването на контакти с майстори по Кобудо в цяла Япония. Неговите намерения били не само да се разпространява изкуството, но и да се съхранят традициите на старите учители за да могат учениците да се възпитават като добри граждани. Така между 1960 година и 1972 година сенсей Матайоши създава Зен Окинава Кобудо Ренмей, която е първата федерация по Кобудо в света. Сенсей Шинпо Матайоши умира в Окинава на 07.09.1997 година на 76 години.

Знакът на Матайоши Кобудо се отличава със  златистия си цвят. Той се състои от цветето Кику /хризантема/,което символизира японския императорски герб. Сенсей Матайоши е единствения Окинавски майстор по Бойни изкуства, удостоен с честта да използва императорския герб за символ на своята организация. Вътрешността на знака съдържа символа Митсу Домое, който представлява герба на Окинавската кралска династия и клана Сацума. Така знакът обединява Японската и Окинавската култура.


Оръжия в Матайоши Кобудо - Бо /тояга/, Тункуа /палка/,Сай /тризъбец/, Нунчаку /бич/, Еку /гребло/, Нунти /тояга с тризъбец/, Кама /сърп/, Тинбей /щит и мачете/, Сантсекун /трисекционно нунчаку/, Кува /мотика/, Текко /бокс/, Шуручин /верига,въже/


Scroll to Top