МайсториЯра

Първият майстор по Окинава-Те, чието име е достигнало до нас е Яра от Чатан, който е роден в началото на 18в. На 12 годишна възраст родителите му го изпращат в китайския град Фуджоу да изучава търговско дело. Обучението му продължило около 20 години, по време на които, той изучава бойни изкуства. След като се завърнал у дома, Яра се превръща в национален герой. Изкуството, което Яра е използвал и на което обучавал учениците си, нарекъл "Рейме-Туй-Ти" (Чудесното изкуство от континента). По-късно, вече известен майстор, той се обучавал при китайското военно аташе Кусанку, който по това време пребивава на остров Окинава. Майстор Яра завещава на потомците три кати: Чатан-Яра-но-Кусанку, Чатан-Яра-но-Бо (тояга) и Чатан-Яра-но-Сай (тризъбец). Тези кати се практикуват и в наши дни.Сакугава "Ту Ти" (1733-1815)

С неговото име е свързана трансформацията на китайското бойно изкуство в оригиналния,първичен окинавски вариант. Сакугава е започнал да изучава Ту Ти под ръководството на майстор Пейчин Такахара от Аката (будистки монах). На 17 годишна възраст започва да практикува при китайския майстор Кусанку (кит. Гун Сян Дзюн), който преподавал Кенпо в Окинава. Смята се, че именно той преподава на Сакугава ката Кусанку (яп.Канку), която влиза впоследствие в арсенала на повечето школи по Карате. Кусанку е вариант на " Юмрука на реещия се жерав" и се характеризира със съчетанието на плавни,отпуснати движения преминаващи към бързо и взривно освобождаване на енергията. Сакугава многократно посещава Китай, за да изучава бойни изкуства и за първи път използва термина Шорин-Рю (школата Шаолин). Сакугава подготвя редица майстори, оставили забележителна следа в историята на Карате. Най-известния ученик на Сакугава е Сокон "Буши" Мацумура от град Шури. До момента са се запазили няколко кати от този майстор: Сакугава-но-Кун (тояга) и др. Той създава и първият доджо етикет, разпространен и до днес.Сокон "Буши" Мацумура (1796-1893)

Сокон "Буши" Мацумура e легендарен окинавски майстор по Карате, основател на стила Шорин-Рю,оказал огромно влияние върху развитието на Карате, такова ,каквото е познато днес. Роден в село Ямагава, близо до град Шури, в известно семейство на ‘’шидзоку ‘’( самурайско феодално съсловие ). В продължение на 13 години, той се обучава при Сакугава, който по това време живее в село Аката. Именно Сакугава дава на Мацумура прозвището "Буши" (Воин). Известно е, че когато Мацумура става ученик на Сакугава, той е бил на 78 години. По-късно той практикува и при много други известни майстори от Окинава. През 1830 година заминава за Китай и в продължение на дълги години изучава бойни изкуства. Когато се връща в Шури, той открива доджо с название " Шорин-Рю Гококу ан Карате" (Карате Шаолин, предназначено за защита на родината). Мацумура бил също известен военачалник и приближен на краля на Окинава. Работел е и като личен телохранител на тримата последни окинавски крале. През 1848г. е удостоен с титлата "Върховен наставник по военни изкуства на Окинава". Известно е, че в качеството си на държавен чиновник, той многократно посещава Япония, където отдава дължимото на местните видове БуДжицу. Запазени са свидетелства, че Мацумура е преминал обучение в школата Джиген Рю. В тази кланова самурайска школа, той изучава изкуството на меча. Мацумура участвал в много двубои с майстори от различни бойни изкуства, в които останал непобеден. Така неговото име става известно не само в Окинава и Япония, но и в Китай. Няколко пъти кралят на Окинава подлага на изпитание неговите умения, като му заповядва да се сражава с бикове пред широка публика. Мацумура излиза невредим от всичките тези двубои като прилага хитрост и стратегия. След като напуска държавната служба, започва да преподава Карате в село Сикияма, близо до гр.Шури. Той практикувал Карате в традицията на класическата ‘’Шаолинска школа’’. В стила на Мацумура се наблягало на боя в средна и далечна дистанция с преобладаване на единични,светкавични прави удари с ръце и крака, както и на режещи блокове. Той предподава според своя специфична методика, чрез която се развивала бързина и сила на ударите. Основните изисквания на Мацумура били: бързина, рязкост, точност, взривна сила и перфектно познаване на базовата техника и ката. Негов известен постулат е "Ако те нападат с ръка - счупи тази ръка, ако те нападат с крак - счупи го". Мацумура смятал, че не всеки може да достигне до висше майсторство и затова учил учениците си на техники, съответстващи на индивидуалните им особености. Мацумура е въвел две кати: Мацумура-но-Пассай и Мацумура-но-Чинто. Преподавал и други кати: Чатан-Яра-но Кусанку, Сакугава-но Кусанку, Оядомари Пассай, Найфанчин (Найханчи). Практически всички направления в Карате са повлияни от този забележителен воин,учен, политик и майстор калиграф. Мацумура имал десетки ученици, но най-известен от тях става Анко Итосу, който е и официалният приемник на школата му.Анко Итосу (1830-1915)

Знаменит окинавски майстор по Карате. Ученик на Сокон Мацумура, прекрасен боец и изтъкнат учител, той е оказал огромно влияние на повечето стилове от направлението Шорин-рю. В началото на века, през 1901-1903г., благодарение на неговите усилия Карате става учебна дисциплина в педагогическите училища на Окинава. Той първи започва открито да преподава Карате.Бил е известен с огромния си гръден кош и неимоверна физическа сила и можел да издържа ударите на други майстори без видими поражения. Свидетелствата говорят, че в Япония той побеждава най-добрия джудист по това време. На едно от ритуалните празненства в Окинава, по време на корида с бикове, един разярен бик влиза в публиката, наранявайки слисаните зрители. Итосу, успява да повали бика и да го задържи на земята, докато бъде завързан. На базата на ката Кусанку и китайската форма Чан-нан разработва пет ученически кати, наречени Пинан (мир и хармония). Тези кати днес се използват в повечето стилове Карате, като в Япония получават названието Хейан. Остава известен, като един от най-големите реформатори в Карате, извършвайки прехода от Ту Ти Джицу към Карате До. Изкуството си той обяснява по следния начин: Карате развива не само тялото, но учи и как да се защитаваш. Помагай на всички и никога не се сражавай без основателна причина. Не размахвай ръце и крака. Гледай напред, отпусни раменете. Изпълнявайки Ката си представяй, че си лице в лице с врага. Винаги концентрирай вниманието си около себе си. Волевия човек винаги предпочита мира и любовта пред всяка кавга. Затова, колкото по-дълго тренираш Карате, толкова по-скромен трябва да си. След 1920г. някои негови ученици въвеждат Карате в централна Япония (Чоки Мотобу, Гинчин Фунакоши, Кенва Мабуни и др). Официален приемник на школата на Итосу става Чошин Чибана.ханши Чошин Чибана – 10 – Дан /1887-1969/

Роден в гр Шури – Окинава. На 13 годишна възраст започва да тренира при майстор Итосу в продължение на 15 години до неговата смърт. През 1919 година открива доджо в Торихори и преподава стила на Итосу без никакви промени. През годините доджото няколкократно променя местонахождението си. През 1935 година той назовава ддоджото си Шорин Рю /Кобаяши/. От 1954 година до 1958 година, Чибана работи като инструктор по Карате в полицията на гр Шури. През 1956 година, създава организацията – Карате До Ренмей и е избран за неин пръв президент.През 1957 година е удостоен с височайшата титла Ханши /гранд майстор/ - дадена му от Организацията Бутокуден Япония. Чибана, напуска Окинава Карате До Ренмей през 1961 година за да създаде нова организация – Окинава Шорин Рю Карате Кейкай на която остава президент до смъртта си. През 1968 година японският император Хирохито го награждава с ордена на Свещеното съкровище на Куненто. Авторитетни специалисти смятат, че той е първия който официално въвежда названието Шорин Рю през 1928 година. Чибана е считал, че Карате е бойно изкуство и не трябва да се изучава като спорт и често казвал: „По време на тренировка забравете за всичко, съберете духовната си енергия за да може главата,очите,ръцете и краката да станат едно цяло. Пръстите на ръцете и краката да станат като копие за да може с един единствен удар да се повали врага. За постигането на тази цел са необходими дълги постоянни и целенасочени тренировки.“ Чибана смятал, че всеки трябва да адаптира стандартната техника към природните си данни и темперамент. Самия той бил много скромен но за това пък възпитава цяла плеяда от майстори по Карате: Шугоро Наказато, Анкити Арагаки, Катсуя Мияхира и други.ханши ШУГОРО НАКАЗАТО-10 дан (1919- )

Започва да изучава Карате през 1935 година при майстор Сеичи Идзо до 1940 година. През същото време практикува и Окинавски оръжия при Сейро Танака. Постъпва в армията и участва във Втората Световна Война.След нейния край се завръща в Окинава и става ученик на майстор Чошин Чибана, когото смятал за най-видния майстор по Карате в онези дни. През 1955 година, Наказато получава от Чибана титлата Шихан и лиценз за преподаване. В своето доджо Шорин Рю Шорин Кан той преподава стила на Итосу и Чибана.Много внимание се отделя на атлетическата подготовка и свободното Кумите, провеждащ се в бърз и контактен стил. Въпреки напредналата си възраст, охотно участва на демонстрации и спаринги с своите ученици. По време на изпити особено се цени изпълнението на Ката и тяхното приложение в реална схватка. Ханши Шугоро Наказато, е известен със своите умения по Кобудо. Явява се официален приемник на майстор Чибана.

Scroll to Top