История Шорин Рю


История Шорин Рю - Всички стилове на съвременното Карате, произлизат от остров Окинава, който се намира в архипелага Рю Кю лежащ на кръстопътя на търговските маршрути между Япония, Китай, Корея и Филипините. Не малко бежанци от Япония и Китай са търсели на островите Рю Кю спасение от политическото преследване и гонение. В  началото на 14-ти век остров Окинава,  който по-рано е управляван от три феодални княжества, се обединява от крал Сацудо. През 1372 година, кралят Сацудо се признава за васал на китайската империя. Китайският император  изпраща на остров Окинава посланик с голям щат служители. Поради усилването на антикитайските настроения, цивилният посланик е бил заменен с военен. След 1372 година, в столицата Наха, пристига специална мисия от 36 китайски фамилии. Именно тогава на острова проникват и китайските бойни изкуства. През 1429 година крал Шо Ха Ши, окончателно обединил трите княжества. Желаейки да пресече опитите за метеж, както и да укрепи централната власт, той въвел забрана за носене на оръжие с изключение на самурайската каста. Това принудило мнозина да практикуват усилено бойни изкуства. През 1606 година владетелят на южно Японското княжество на клана Сацума с име Иехиса Шимадзу получава разрешение от японския Шогун и нахлува на остров Окинава, който се превръща във васал на Японската империя.
Населението е подложено на сурова дискриминация.Японският наместник се оказал принуден през 1609 година да издаде втори изключително строг указ забраняващ носенето на оръжия.
По това време бойните изкуства на острова се наричали Ту Ти /китайска ръка/, обикновено се практикували от местното самурайско съсловие.Развитието на Карате вървяло паралелно с усвояването на различни видове оръжия, които с течение на времето били групирани в Кобудо. Използвани са  оръжия от Китай, Япония и местни инструменти от бита. Около 17-ти век се оформя направлението Шорин Рю /школата Шаолин/, което се развива от самурайското съсловие в Шури /дворцово съсловие/. Този стил се практикува от военния елит, който често преминава обучение при китайски майстори. Много по късно в края на 19-ти век и началото на 20-ти век в град Наха се оформя и направление практикувано в съсловието на търговците от което се развиват стиловете Годжу Рю и Уечи Рю. След 1920 година Карате навлиза в централна Япония  благодарение на окинавски учители, като Чоки Мотобу, Гинчин Фунакоши, Кенва  Мабуни и Чоджун Мияги.


Scroll to Top