• Ямашита Будо Организация – България
  • Ямашита Будо Организация – България
  • Ямашита Будо Организация – България

ханши Тадаши Ямашита - 10 – Дан

  ханши Тадаши Ямашита -  10 - Дан - СуйКенДо, Шорин Рю Карате, Матайоши Кобудо.


Сенсей Тадаши Ямашита е роден през 1941 година в Япония, но счита себе си за окинавец. Баща му умира  когато той е на три години и заедно с  майка си малкият Ямашита се преселва на остров Окинава. Още от малък се отличава със своя буен нрав и твърд характер. В училището често се биел с по-големите ученици и този факт привлякъл вниманието на директора, който е бил учител по Карате. Веднъж малкият Ямашита бил спрян от директора но агресивното момче налетяло на бой.Директора го укротил и насила го отвежда в доджото по Карате, където е започнал да изучава бойните изкуства и най-важното - да се учи на дисциплина.

Изучава Шорин Рю Карате при сенсей Шугоро Наказато - 10 -ти Дан и Матайоши Кобудо при сенсей Шинпо Матайоши - 10 -ти дан на девет годишна възраст.

Неговият талант веднага бива забелязан и така открива за себе си изкуството и пътя в живота. Първият си черен пояс, сенсей Ямашита защитава на 16 годишна възраст. През 1960 година той печели Карате шампионата на Окинава по Ката и Кумите. Въпреки младата си възраст участва в множество двубои с изтъкнати майстори по бойни изкуства от Окинава и Япония, които печели безапелационно. Паралелно с бойните изкуства усилено се занимава с мотоциклетизъм където печели множество национални титли.

След 1965 година, сенсей Ямашита пристига в САЩ, където открива школа по Карате и скоро след това организацията му се разширява на двадесет доджо.През 1968 година, той преминава изпит пред комисия ръководена от неговите учители - Чошин Чибана - 10-ти Дан и Шугоро Наказато -  9-ти Дан. След успешното си представяне, сенсей Ямашита става най-младия майстор с черен пояс 7-ми Дан в историята на Японските Бойни Изкуства.През 1970 година в Окинава, сенсей Ямашита, зашитава 5-ти Дан по Кобудо при майстор Шинпо Матайоши - 10 -ти Дан. През 1972 година, той се премества в Южна Калифорния, където Майк Стоун - световен шампион по карате и Ед Паркър - основател на Кемпо Карате, разпознават в сенсей Ямашита - гениален каратека и виртуоз в боя с оръжия. Сенсей Тадаши Ямашита, демонстрира таланта си през 1973 година на турнир в Лонг Бийч пред 7000 зрители. Признат е като най-бързия каратека - 13 удара за 2 секунди. Основава Международна Ямашита Будо Асоциация и Американска Асоциация по Шорин Рю Карате и Зен Окинава Кобудо.Подготвя четирима световни шампиона за професионалисти в различни категории на Кик Бокс, Тай Бокс и Карате  / фул контакт/. На базата на своя богат опит, той развива бойната система СуйКенДо - пътят на водния юмрук. СуйКенДо е бойно изкуство, което се отличава с бързи, взривни и флуидни техники, насочени към ефективната самоотбрана. Допринася за популяризирането на бойните изкуства в целия свят с участията си в много американски и японски екшъни и документални филми. Публикува редица книги и видео материали за Карате и Кобудо.


Scroll to Top